PolitiekOpperhoofd van de stad knallend het nieuwe jaar in!

Melkbusschieten als heilig huisje in Kampen? Niet voor burgemeester Bort Koelewijn. Het draagvlak neemt af, dus schuwt hij een impopulaire maatregel niet.
Redactie Kampen Live10 januari 20183
https://i2.wp.com/www.kampenlive.nl/wp-content/uploads/2018/01/bort.jpeg?fit=1200%2C800

Koelewijn (64) oogt ontspannen. Op zijn werkkamer staan twee melkbussen klaar. Op welke hij maandag gaat schieten? ,,De donkere, want die is lichter om mee te sjouwen.” De aanloop naar de jaarwisseling in Kampen en IJsselmuiden is onrustig. Vrijstaat Kampen bestaat niet meer, want met carbid schieten mag niet meer op iedere straathoek. Koelewijn wees 25 populaire plekken aan waar het wél mag. Het resultaat: een petitie die ruim duizend keer is ondertekend en tweehonderd boze schutters die in de hal van het gemeentehuis meer plekken eisten. Met succes.

 

Melkbusschieten als heilig huisje in Kampen? Niet voor burgemeester Bort Koelewijn. Het draagvlak neemt af, dus schuwt hij een impopulaire maatregel niet.

Ik zou het jammer vinden als ik word weergegeven als een burgemeester die een traditie om zeep wil helpen!

Wat wilt u bereiken met een beperkt aantal schietplekken?

,,De maatschappelijke weerstand tegen vuurwerk en carbidschieten is groeiende. Inwoners vragen zich af: ‘Mag dat zomaar, overal melkbusschieten?’ Ja, dat mocht. Als overheid moeten wij er ook voor zorgen dat hulpdiensten overal naartoe kunnen, de wijkverpleging aan huis kan komen en het openbaar vervoer blijft rijden. Het maken van afspraken is ook in het belang van schutters om de traditie in stand te houden.”

Begin november wees u 25 plekken aan voor carbid schieten. Al snel was er onrust. Kon de bekendmaking van zo’n gevoelig besluit niet eerder?

,,Voor de zomervakantie is het idee al uitgedacht in de werkgroep. Als we in september al over de jaarwisseling praten, komt er niemand naar de informatiebijeenkomsten. Het onderwerp leeft pas na de herfstvakantie.”

Ook als u het belang van de koerswijziging had uitgelegd?

,,Daar kan ik achteraf geen antwoord op geven.”

Nu lijkt het op brandjes blussen. Er komt protest en u verhoogt snel het aantal plekken van 25 naar 56.

,,Het gebeurde op tijd. Bewoners, schutters en politiek; iedereen heeft de kans gekregen om hun wensen kenbaar te maken. Voortdurend is gekeken naar hoe we het schutters én omgeving naar de zin kunnen maken. De schutters applaudisseerden na de raadsvergadering, waarin ik de toezegging deed dat er 56 plekken komen. Daaruit leid ik af: we hebben elkaar goed begrepen.”

In eerste instantie waren schutters verontwaardigd. U wijst 25 plekken aan en zegt ‘ruimhartig’ om te gaan met de verzoeken voor extra plekken. Er komen honderd aanvragen binnen en u wijst er negen toe. Begrijpt u dat schutters zich niet gehoord voelden?

,,Zij maken de interne discussies niet mee. Mogelijk is de indruk gewekt dat ik het aantal plekken wil beperken, maar daar gaat het mij niet om. Hang niet vast aan een getal. Ik wil dat het carbid schieten op zo’n manier gebeurt dat omwonenden er blij mee zijn. (…) Verzoeken zijn beoordeeld op vier criteria, waaronder  draagvlak in de buurt en of het verzoek namens een groep werd gedaan. Zo kwamen we tot 34 plekken.”

Maandag is schieten toegestaan op plekken die eerst zijn afgekeurd. Dat is toch raar?

,,Ik luister naar de druk die op mij is uitgeoefend. Volgens schutters waren er te weinig plekken. Zij waarschuwden voor drukte en onveilige situaties. Ouders maakten zich zorgen om de veiligheid van hun jonge kinderen die de schietkunst willen aanleren. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Ik kom de schutters tegemoet door twintig extra plekken toe te wijzen, al hebben die minder kwaliteitsnormen. Wij weten nog niet of er op de nieuwe plekken schutters zijn die verantwoordelijkheid willen nemen voor het contact met omwonenden.”

3 comments

 • Percy Christiansen

  25 januari 2018 at 09:35

  Occaecati veritatis amet aut totam voluptates. Ea dolorem est facere. Voluptatum maiores animi totam at.

  Reply

 • Ms. Adrianna Grady I

  25 januari 2018 at 09:35

  Exercitationem molestias nostrum repellat rem labore aut. Unde a quia dolorem perferendis aliquid odit. Voluptatem fugiat unde impedit molestiae.

  Dolor minima sunt provident dolores sit labore alias. Cum quis beatae enim. Ut aliquam doloribus corrupti necessitatibus alias dolores. Dolor nostrum dolores ab dicta dolores aliquam excepturi.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *